Filmen is bewaren

Wat wordt de herinnering van de toekomst? Wat wil jij bewaren? Met het filmproject Eilanden legt het Zeeuws Museum de hedendaagse cultuur van Zeeland vast voor later.

Zeeland wordt gevormd door een verzameling eilanden; de Zeeuwse archipel. Hierdoor is er een bijzondere cultuur ontstaan van eenheid en verscheidenheid in zowel natuur als cultuur.

Het Zeeuws Museum bestaat 50 jaar en brengt de cultuur van de eilanden in kaart door filmmateriaal van bewoners en bezoekers te verzamelen. Het museum vraagt jou om met je camera of telefoon vast te leggen wat jij graag wil bewaren.

Door filmmateriaal onder de bevolking te verzamelen ontstaat een archief met visuele herinneringen die de ontwikkelingen in de lokale hedendaagse cultuur zichtbaar maken. Wat maakt Zeeland bijzonder?

Filmmakers Jos de Putter, Hanro Smitsman en duo Nina Spiering/Mirka Duijn hebben op verzoek van het Zeeuws Museum nieuwe films gemaakt waarbij ze zich hebben laten inspireren door de ingezonden filmpjes. Op 15 september 2013 gingen de films in première tijdens Film by the Sea festival in Vlissingen. Vanaf heden zijn ze te zien in het Zeeuws Museum.