Informatie

Wat wordt de herinnering van de toekomst? Wat wil jij bewaren? Met het filmproject Eilanden legt het Zeeuws Museum de hedendaagse cultuur van Zeeland vast voor later.

Zeeland wordt gevormd door een verzameling eilanden; de Zeeuwse archipel. Hierdoor is er een bijzondere cultuur ontstaan van eenheid en verscheidenheid in zowel natuur als cultuur. Het Zeeuws Museum heeft in het kader van haar 50-jarig jubileum in 2011 de cultuur van de eilanden in kaart gebracht door filmmateriaal van bewoners en bezoekers te verzamelen. Het museum heeft twee jaar lang iedereen gevraagd om met de camera of telefoon vast te leggen wat jij graag wil bewaren.

Door filmmateriaal onder de bevolking te verzamelen is een archief ontstaan met visuele herinneringen die de ontwikkelingen in de lokale hedendaagse cultuur zichtbaar maken. Wat maakt Zeeland bijzonder?

Filmmakers Jos de Putter, Ineke Houtman, Hanro Smitsman en duo Nina Spiering/Mirka Duijn zijn vanaf september 2012 naar het ingezonden materiaal gaan kijken. Op verzoek van het Zeeuws Museum hebben ze deze gebruikt als inspiratie voor een nieuwe film. De film, documentaire en installatie die zij maakten gingen in september 2013 (deels) in première tijdens International Film Festival Film by the Sea in Vlissingen. Vanaf heden zijn ze in het Zeeuws Museum te zien. Je kunt nu geen filmpjes meer indienen.