Filmmakers Eilanden bekend

Filmmakers Jos de Putter, Ineke Houtman, Hanro Smitsman en het regisseursduo Nina Spiering/Mirka Duijn maken in het kader van het project Eilanden een viertal films voor het Zeeuws Museum. Vertrekpunt voor hun films is het filmmateriaal dat vanaf september 2011 door bezoekers en inwoners van Zeeland is geüpload op de speciale website www.eilanden.net. Het Zeeuws Museum heeft specifiek voor deze filmmakers gekozen vanwege hun kwaliteit en diversiteit. Zij zullen in september 2013 vier totaal verschillende films opleveren die tijdens filmfestival Film by the Sea in Vlissingen in première gaan en worden opgenomen in de collectie van het Zeeuws Museum. De productie is in handen van SeriousFilm.

Eilanden is onderdeel van het 50-jarig jubileumprogramma van het Zeeuws Museum en doet (nog tot september 2013) een grootschalige oproep aan inwoners en bezoekers van Zeeland om een filmpje te maken met het antwoord op de vraag ‘Wat wil jij bewaren?’ Doel van het project is om de hedendaagse cultuur van Zeeland vast te leggen voor de toekomst.

Bio’s
Jos de Putter (Terneuzen, 1959) is filmregisseur, filmcriticus en scenarioschrijver die met name documentaires maakt. In Zeeland is hij vooral bekend vanwege zijn documentaire Het is een schone dag geweest (1993) over de boerderij van zijn ouders in Axel (Zeeuws-Vlaanderen).

Ineke Houtman (Arnhem, 1956) is filmregisseur van vooral kinderfilms en was de afgelopen jaren verantwoordelijk voor veelbekroonde films als Madelief, krassen in het tafelblad (1998, met in de hoofdrol de Zeeuwse Madelief Verelst), Polleke (2003)en Mijn opa is een bankrover (2011).

Hanro Smitsman (Breda, 1967) is regisseur, producent en scenarioschrijver van films en televisieseries. Zijn korte films Raak (2006) en Skin (2008) wonnen vele internationale prijzen waaronder een Gouden Beer in Berlijn voor Raak in 2007.

Nina Spiering (Rotterdam, 1981) en Mirka Duijn (Amstelveen, 1980), beiden opgeleid aan de HKU, vormen sinds 2008 een regisseursduo. De eerste film die ze samen maakten, Manitoba, werd meteen op het IFFR en filmfestival Cannes vertoond. Naast (tele)films maken ze videoclips waaronder de veelgeprezen clip bij het nummer Elephants van de Nederlandse band Blaudzun.