Land van Verandering

LAND VAN VERANDERING
Duur: 25 minuten
Formaat: film & digitaal

Hoe is het om te leven in een afgelegen land waar altijd alles in verandering is? Een collage van portretten van West Zeeuws-Vlamingen, te midden van de Zeeuwse schorren, slikken en de altijd aanwezige wind.

SYNOPSIS:

West Zeeuws-Vlaanderen is één van de meest geïsoleerde gebieden van Nederland. Het is een gebied dat door de eeuwen heen constant in verandering is geweest. Ook de laatste jaren waren turbulent; de visserij waar het Zeeuwse havenstadje Breskens om bekend staat is in rap tempo bijna volledig verdwenen. Boeren trekken weg als gevolg van schaalvergroting. Daarnaast is er geen hoger onderwijs in het gebied, waardoor veel scholieren direct na de middelbare school vertrekken om nooit meer terug te keren. De gemeente richt zich daarom op een nieuwe industrie: het toerisme. Vakantieparken worden binnen korte tijd uit de grond gestampt. Zal dit de oplossing voor de problemen in het gebied zijn? Inwoners houden hun adem in terwijl ze hoopvol afwachten.

De makers vroegen zich af: Hoe is het om te leven in een afgelegen land waar altijd alles in verandering is? Wat is als inwoner van zo’n gebied je identiteit? De film is een poëtische collage van portretten van West Zeeuws-Vlamingen. Portretten van bijvoorbeeld de Breskense schipper Jaap Albrechtse, die een camera meekreeg toen hij het vissersberoep er noodgedwongen aan gaf en zijn schip naar Afrika bracht. Of de 22 jarige Mariëlle Notebaart die hetzelfde jaar werd verkozen tot Breksens’ garnalenprinses. Maar ook de schorren en slikken, de modder en de eeuwig waaiende wind spelen een rol.

———

Regie: Mirka Duijn & Nina Spiering
Productie: Serious FIlm
Uitvoerende productie: Rogier Tolen
DoP: Marc de Meijer
Geluid: Hein Verhoeven
Muziek: Broeder Dieleman