The making of Zeeuwse Klei

ZEEUWSE KLEI is een installatie die bestaat uit een reeks portretten, letterlijk van Zeeuwse klei. De bedoeling van het project is om een stukje grond van ongeveer 2 bij 2 meter 4 seizoenen lang te filmen, 1 minuut per dag, en die minuut begint iedere dag een uur later. Zo leggen we door dag en nacht, regen en wind, sneeuw en zonneschijn het wel en wee vast van een stukje Zeeuwse bodem. De beelden die we verzamelen worden vervolgens gemonteerd en getoond op een aantal projectieschermen, als installatie.

Aanvankelijk leek dit plan simpel uitvoerbaar, maar niets was minder waar: het vinden van de juiste camera kostte veel meer hoofdbrekens dan verwacht. De camera die we in gedachten hadden moest op afstand bediend kunnen worden, met een geprogrammeerde intervaltijd. Zo’n camera, ook nog met gevoelige sensor vanwege nachtopnamen, bleek onvindbaar. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de meest geavanceerde bewakingscamera, die we op een paal hebben gezet voor de testfase.

Eerst hebben we drie beelduitsnedes geprogrammeerd. Het bleek dat we ook heel close ingezoomd nog een mooi scherptediepte hadden. Zo was werd een spinneweb in het zonlicht ineens een sensatie.

Begin december 2012 hadden we de cameraproblemen opgelost en zijn we gestart met de opnames. De camera was inmiddels ingebouwd in een ‘vogelhuisje’, om niet op te vallen en ook om hem op temperatuur te kunnen houden.

Vanaf de camera is een kabel gegraven, dwars door een tuin naar een woning, onder het plafond door naar de huiskamer, waar op een computer het beeld in de gaten wordt gehouden!

Onze operators cq location managers Magda en Peet houden dus dagelijks bij wat er wordt geregistreerd. Producer Wink en regisseur Jos halen iedere 3 weken een volle schijf op, van waaraf een selectie gemaakt kan worden.